A Kiss Fotó története

Az alkotási folyamatnak sosincs vége: ahogy az ember változik, már más szemszögből néz, másként fogalmaz meg sok mindent, más lesz a mondanivalója is.

Ara Rauch

…és hiszem, hogy más a feladata is.

A Kiss Fotó alkotói munkája akkor kezdődött, amikor édesapám, Kiss András, 1945-ben fényképezőgépre cserélt egy üveg pálinkát. Szolgáltatói tevékenysége pedig 1957. január 8-án, amikor kiváltotta iparengedélyét. A hatvanas években édesanyámmal, Kissné Balla Erzsébettel kiegészült a Kiss Fotó. Ettől kezdve közös látásmódjuk alakította a fényt képpé, és közös erővel feleltek a vállalkozás kihívásaira. 1984-ben csatlakoztam hozzájuk, mozgóképrögzítéssel bővítettem a cég tevékenységét.

Ismerve az elmúlt 62 év történetét, a munkakörnyezetben egyetlen állandó dolog volt, a változás. Persze nem csak a körülmények változtak, hanem velük mi is. 1989-től indítottuk Kápolna utcai üzletünket. Egy kevés hitellel, de annál több hittel fogtunk új feladatunkhoz. Három különböző ember, mint három különböző puzzle darab illeszkedtünk egymáshoz, és olvadtunk egy képpé. Munkánk gyümölcsét sokszor éjszaka is gondoznunk kellett, hogy beérjen.

1998-tól édesapám már nem vett részt az üzlet napi munkájában. A Kiss Fotó „nagyköveteként”, 8 év fotóriporteri és 41 év vállalkozói tevékenysége után, művészi tevékenységére helyezte a fő hangsúlyt. Első könyve, „Fényképalbum – Ami maradt” 2001-ben, a második, „Viharban születtem” címmel, 2011-ben jelent meg, amelyben fényképei mellett önéletrajza és versei is szerepelnek.


Kiss Fotó
Kiss András „kedvencei között” (Fotó: Kissné Balla Erzsébet, Kecskemét, 2000.)


2006-ban édesanyám is megkezdte megérdemelt aktív pihenését. 49 évig párhuzamosan volt ANYA, fényképész és fotóművész. 2017-ben, 80. születésnapjára megjelent, „Visszatekintve” című fotóalbuma.

A Magyar Fotográfiai Múzeum kiadásában 2009-ben látott napvilágot „India – Az árnyékok színei” című fotóalbumom.

2010-ben kiállítóteremmel bővítettem az üzletet, ahol kecskeméti fiatalok (vagy lélekben fiatalok) mutatkozhatnak be, akaszthatják falra aktuális képi gondolataikat. Díszletként fotótechnikai régiségek szolgálnak, amelynek alapjául édesapám gyűjteménye szolgált.


Kiss Fotó
Kiállítótermünk


2018 februárjától (szüleim lelki támogatásával) az üzlet napi működtetését az OnlineFoto Kft-re bíztam, immár Ők végzik a fotószolgáltatást. Mindhárman hisszük, hogy sikeres folytatói lesznek szolgáltatói tevékenységünknek.

Bár egész életünkben jelen volt a képi önkifejezés, ajándékként éljük meg, hogy kései szakaszában nagyobb hangsúlyt kaphat az alkotás öröme. A közeljövőben, a galériát, könyv- és újsággyűjteménnyel fogom kiegészíteni. Több mint 1000 magyar nyelvű fotóskönyvet és az 1800-as évek végétől megjelenő szintén magyar nyelvű fotóújságokat tartalmaz gyűjteményem.

Ezen a weblapon mindhármunk alkotói munkájába szeretnék betekintést nyújtani.

Sok gondolatom vár megvalósításra, amelyekkel remélem, mielőbb a NAGYKÖZÖNSÉG elé járulhatok.

Kiss Zsolt
Kecskemét, 2019. 08. 25.

A Kiss Fotó Galéria

Burits Pál videója

Ossza meg az oldalt!